17. SEPTEMBER 2024
Skrevet av:Margaretha Finseth
"Tro hvor mye garn har jeg i den garnkurven?”
Det hele startet med en overfylt garnkurv som bare sto der. Urørt – midt i stua. Men ikke bare der. Flere garnlagre var gjemt bort i skuffer og skap rundt omkring i huset. Og det var bare å innse; garnet kom aldri til å bli brukt.
Cicilie er en ihuga garnentusiast. Hun fristes alltid av de flotteste garntypene. Og der og da, i garnlykkebobla, tar drømmer og planer om neste strikkeprosjekt styring over for fornuften. Og enda mer garn blir med hjem.
Men med ekte garnengasjement parret med en brutal realitetssjekk var det på tide å gi garnet en rettferdig sjanse. Bare ikke en evighet nedstøvet i en garnkurv.
Det gjaldt å overvinne garnshoppingsyken og mobilisere motkrefter. En rask opptelling avslørte at hun hadde restegarn for rundt regnet 10.000,- kroner! Og det med en slunken restenøstepris på bare 50,- kroner.
Kanskje noen andre kan ha nytte og glede av garnet? Og hva om alle garnelskere kunne finne nye garnskatter i andre sine restekurver?
Cicilies drøm om en markedsplass bare for garn tok form. Neste skritt var å undersøke det private garnmarkedet. Svarene ga innsikt og kunnskap, og bekreftet mistanken; Cicilie var ikke alene om å hamstre garn. 40 prosent av respondentene hadde over 100 nøster hjemme, og langt fra alt var til konkrete prosjekter.
Der og da landet ideen om SaveYarn – en markedsplass for kjøp og salg av restegarn.
SAVE YARN REDDER GARNET!
Cicilies selvransakelse i garnkurven skulle bli til nytte og glede for mange. Resultatet ble SaveYarn, en norsk garndelingsplattform, som ble startet av Cicilie Stormo Mathisen og Unni Pedersen.
SaveYarn sin visjon er et stort garnsamfunn der private garnlagre blir tilgjengelig for andre strikkere. Det gir flere muligheten til å kjøpe billigere garn, og samtidig bidra til mer kreativitet, styrke mental helse, motivere til ansvarlig forbruk og øke kunnskap om personlig økonomi.
Hver dag skapes det kvalitetsklær og produkter av garn. For mange er selve prosessen med pinner og garn like viktig som sluttresultatet. Strikking bidrar faktisk til god mental helse og velvære. Det fremmer kreativiteten og gir unike produkter som varer lenge.
SaveYarn fungerer som en åpen markedsplass der strikkere både kan selge garn de ikke har bruk for og kjøpe garn som andre har til overs. Det motiverer til gjenbruk og bidrar til å redusere garnavfall.
Vi er nerdete opptatt av gjenbruk og sirkulær økonomi. Det beste vi kan gjøre for miljøet – og lommeboka – er å gjenbruke ting som allerede er produsert. Det gjelder også garn og alt man trenger til håndarbeid og DIY.
Mange strikkere har garnrester som havner i garnkurven eller blir bortglemt i en skuff. Samtidig er det strikkere rundt omkring som mangler akkurat dét garnet fra dét spesifikke fargepartiet.
SaveYarn ønsker å gjøre de private garnkurvene tilgjengelig for andre strikkere, slik at man lettere kan selge det man ikke bruker selv og kjøpe det som ligger ubrukt hos andre. Det er god økonomi for den enkelte strikker, både den som kjøper brukt til en god pris, og de som får solgt unna det som ligger og tar plass. For hvert nøste som kommer til nytte spares miljøet for ytterligere belastning.
Det er ingen tvil. Det finnes et unevnelig antall garnnøster der ute som må reddes.
Så langt har SaveYarn reddet over 130 950 gram restegarn. Det tilsvarer 2619 nøster. Hver dag reddes det enda flere nøster, og potensialet i bruktgarnmarkedet er enormt. Det finnes vanvittige mengder restegarn stuet bort i private garnlagre, og som kan få nytt liv med deling og gjenbruk.